Polipropilen yapılan plastik maddelerde bakterilerin yoğun olarak yaşadığı tespit edilmiş ve bu bakterilerin, beyaz sendrom olarak bilinen küresel yıkıcı mercan hastalığıyla ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Sendromdan etkilenen resiflerde ıstakoz, papağan balığı, kara karides ve diğer birçok resif canlısının etkilendiği gözlemlenmiştir. Bunun da bölge biyo-çeşitliliğinde keskin bir düşüşe neden olarak bir habitat kaybı anlamına geldiği tespit edilmiştir. Yeni bir araştırmaya göre, dünya genelinde resiflerde sıkışan plastiklerin mercan sağlığı üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğu belirtiyor. Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar, Asya ve Pasifik okyanuslarındaki mercanlara 11 milyardan fazla plastiğin sıkışmış olduğunu söylüyor. Plastikle olan bu temas, mercanların hastalığa yakalanma olasılığını yüzde 4’ten yüzde 89’a yükseltiyor.
Küresel ısınmanın mercan sağlığı üzerindeki kısa vadede büyük etkisini durduramamakla birlikte, bu yeni çalışmayla birlikte araştırmacılar plastik kirliliğini azaltmak için yeni politikalar oluşturulması gerektiğini vurguluyor.