Kakao çekirdeğinin her kilosu için yaklaşık 12 kat daha fazla biyokütle oluşuyor

Bilim insanları, tarımsal atıklardan, gıda ve ambalajlama hammaddesi üretmeye çalışıyorlar.

Araştırmacılar, biyokütleyi geri dönüştürerek, sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve çiftçiliğin ekonomik uygulanabilirliğini arttırmayı hedefliyor. Güney Afrika’daki bir araştırma tarımsal atıkların, tarımsal sera gazı emisyonlarının %13’ünden sorumlu olduğunu gösteriyor.

Atıklarla ilgili endişe arttıkça, dünya çapındaki araştırmacılar ve ticari ortaklar, atıkları yeni, yararlı ürünlere dönüştürmek için çalışıyorlar. Bunu yaparak, tarımın yalnızca olumsuz çevresel etkilerini azaltmayı değil, aynı zamanda çiftçilere yeni bir gelir kaynağı sağlamayı umuyorlar.

Örneğin kakao çekirdeğinin her kilosu için çiftçiler yaklaşık 12 kat daha fazla biyokütle üretiyorlar. Kolombiya’daki araştırmacılar, bira, meyve suyu, puding benzeri tatlılar dahil olmak üzere bu “atık” malzemeden yeni ürünler yarattılar. Kolombiya, Bucaramanga’daki Santander Endüstri Üniversitesi’nde kimya profesörü olan Cristian Blanco-Tirado, bu ürünleri geliştiren Nextcoa projesine liderlik ediyor.

PAylaş

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email